Period: 2013

Bakgrund

Tele2 är huvudsponsor av Stockholm stads nya arena i Globenområdet, Tele2 Arena,  som dessutom är hemmaarena för Hammarbys och Djurgårdens fotbollsklubbar. Arenan ägs av Stockholm Globe Arena Fastigheter som i sin tur ägs av Stockholms stad. Verksamheten drivs av Stockholm Globe Arena som ägs av det amerikanska bolaget AEG.

Tele2 har haft ansvaret att parallellt med byggnationen av arenan installera och konfigurera en avancerad IT-infrastruktur för att därigenom kunna öka upplevelsen för arenans besökare.

Omfattning

Projektet omfattade installation, konfigurering, tuning och driftsättning av en helhetslösning levererad av Cisco och speciellt designad för stora idrottsarenor. Lösningen består av 4 huvudkomponenter:

  • Connected Stadium som är en skalbar och säker nätverksdesign för sport och underhållningsevenemang och som utgör en plattform för alla former av accesser, kommunikation och distribution av t.ex. HD-TV.
  • Connected Stadium Wi-Fi som är ett High Density Wi-Fi nät med full täckning i alla publika utrymmen och många tekniska utrymmen.
  • Stadium Vision, intern distribution av HD TV till mer än 600 bildskärmar.
  • Stadium Vision Mobile där man via en app i sin smart phone eller läsplatta kan titta på flera interna TV kanaler som man själv väljer mellan.

Installationen utgör samtidigt grunden för fortsatt utveckling av infrastrukturen till Globen och Hovet.

Uppdraget

ClearPoint har haft uppdraget att verka som huvudprojektledare för hela infrastrukturprojektet.

Resultat

Installationsarbetet har drivits under stor tidspress med ett absolut krav att anläggningen skulle vara driftklar till det första fotbollsevenemanget den 20:e juli 2013. Installationen har medverkat till att Tele2 Arena idag är Europas modernaste arena.

Utmaningar & beroenden

Till de stora utmaningarna har hört:

  • Installationen, med all känslig utrustning, skulle ske samtidigt som arenan byggdes. Detta underlättades inte av att bygget blev försenat.
  • Till viss del ny teknik.
  • 20/7 ett oeftergivligt ”Go live” datum.
  • Många inblandade: SGA, SGAF, AEG, Tele2 samt många underleverantörer.